Geschiedenis

Muziekschool Waterland in Purmerend had in 1960 de wens een kinderkoor op te richten. Met de aanstelling van Jan Maarten Koeman in 1986 als docent algemene muzikale vorming werd deze vervuld. Niet alleen de muziekschool maar ook koorzangpromotor Koeman zag wel iets in een koor. Het was toen nog niet te voorzien dat er binnen enkele jaren tien succesvolle kinder- en jeugdkoren waren verwezenlijkt.

Het eerste koortje, een musicalkinderkoor, had aan belangstelling geen gebrek. De grote toeloop kwam in eerste instantie van leerlingen van de muziekschool zelf. Vooral meisjes zagen de nieuwe uitdaging wel zitten. Om wat beter balans in het koor te krijgen, werden ze met een traktatie in het vooruitzicht overgehaald hun broertje of vriendje mee te nemen naar de repetitie. Deze formule werkte. Het koor werd steeds groter en uiteindelijk vormden zo'n 60 trouwe kinderen het echte koor. Er stonden al vroeg musicals op het programma. Naast uitvoeringen in scholen of ouderencentra werd meegedaan aan diverse manifestaties zoals de opening van de kinderboekenweek. De jongens van het koor werkten mee aan concerten van de Matthäus Passies van Bach en symfonieën van Mahler en Britten. De uitvoering van de 'St. Nicolaas Cantate' van Bernard Zweers was een groot succes. Deze cantate was op de radio te beluisteren.

Elk koor heeft een aantal jaren nodig om naar een eigen vorm te groeien. Na verloop van tijd groeide het kinderkoor zodanig dat er een wachtlijst ontstond. De zangertjes van het eerste uur waren inmiddels tieners geworden en de oprichting van een jeugdkoor kon niet uitblijven. Na de uitnodiging mee te doen aan het Kinderen voor Kinderen festival van de VARA/BRT met audities, werd het kinderkoor opgesplitst en ontstond er een selectiekoor, dat later de naam 'De Kickers' ging dragen. 'De Kickers' met 'ck' omdat je van zingen in Waterland een KICK krijgt. Voor nieuwe kinderen is er tegenwoordig een opleidingsklas.

Kinderkoor 'De Kickers' repeteert twee maal per week en is uitgegroeid tot één van de betere kinderkoren van ons land. Hoogstaande concerten, grote producties en tournees staan op het programma. Het koor oogst alom succes. Samenwerking en uitwisseling met andere kinderkoren zijn er regelmatig. Sinds 2011 dirigeert Lorenzo Papolo het koor.

Muziekschool Waterland krijgt bij de organisatie van de koren versterking van vrijwilligers.

Voor concertafspraken: n.hupkes@muziekschoolwaterland.nl